Tunnista tasosi treenaajana

Tunnista tasosi treenaajana

Julkaistu: 13.5.2019


Saliharjoittelua käsittelevissä artikkeleissa mainitaan usein, että treenaajan taso vaikuttaa erilaisilla tavoilla erilaisiin asioihin koskien, miten on järkevintä treenata. Kuinka usein, miten paljon, millä tavalla, mihin keskittyen ja niin edelleen. Mutta mitä tuo ”treenaajan taso” oikein tarkoittaa? Ja mistä tietää, millä tasolla itse on? Lähdetäänpä purkamaan.

Mainitussa asiayhteydessä ”treenaajan taso” ei varsinaisesti tarkoita sitä, että oletko MM-kisojen ykkönen vai piirikunnallisten ikuinen kakkonen. Se ei tarkoita oletko optimoinut elämäsi kaikki osa-alueet palvelemaan ensisijaisesti lihasmassan kasvatusta vai harrasteletko salitreeniä kaverin kanssa lähinnä sosiaalisen kanssakäymisen muotona. Ei tarkoita näitä, mutta toki liittyy asiaan. Korkean tason kilpailuissa harvemmin näkee aloittelijoita ja kehitys on sitä tehokkaampaa mitä enemmän siihen panostaa.

Treenaajan taso tulee ymmärtää edistyneisyystasona. Kuinka pitkälle joku on päässyt kehityksessään. Lisäksi tämä tulee aina suhteuttaa kyseisen yksilön olemassa olevaan potentiaaliin. Oli se sitten reilua eli ei, niin ihmisten geneettisessä potentiaalissa lihasmassan ja voiman kehittämisessä on yksilöiden välillä valtavia eroja. Aivan kuten minkä tahansa taidon tai ominaisuuden kehittämisen potentiaalissa. Koskee muuten vahvasti myös rasvanpolttotahtia tai tietyn rasvaprosentin saavuttamista.

VILKAS, LYSTIKÄS ja VIISAS

Beginner, intermediate, advanced -jako on erittäin hyvin kuvaavaa. Isänmaan äidinkielellä hajontaa termistössä näyttää olevan enemmän, mutta jokseenkin vakiintunut käytäntö ovat ilmaisut: aloittelija, harjaantunut ja kokenut.

Aloittelija on aloittelija. Ei epäselvyyttä. Intermediate-taso on itsessään melko laaja käsite, joten se on toisinaan syytä jakaa erikseen early intermediate ja late intermediate -kategorioihin. Käytännössä ollaan aika eri tilanteessa, jos juuri päästiin irti aloittelijastatuksesta tai ollaanko ihan kohta jo kokeneita. Suomeksi puhutaan vastaavasta hieman harjaantuneesta sekä hyvin harjaantuneesta.

Advanced-tason suora käännös on edistynyt. Eikä näissä termeissä sinänsä mitään totaalisen oikeaa ja väärää ilmaisua olekaan. Useimmiten käytetään kuitenkin termiä kokenut.

Joskus kuulee puhuttavan myös eliittitasosta, mutta sitä käytetään lähinnä kilpaurheiluun liittyvissä asiayhteyksissä, missä esim. tietyllä tulostasolla saadaan kyseinen status. Näin ollen tätä kategoriaa harvemmin erikseen mainitaan yleisen tason asiaa sisältävässä treenikirjallisuudessa.

KERRO KERRO KUVASTIN

Mistä sitten oikein tietää, millä tasolla treenaajana on? Kas siinä pulma. Siihen ei ole olemassa mitään absoluuttista mittaria tai määritystapaa. Kuten edellä käytiin läpi, tulee edistyneisyyden määrä suhteuttaa aina siihen, kuinka pitkällä omassa kehityspotentiaalissaan henkilö on.

Pelkät treenivuodet eivät kerro treenaajan tasosta yhtään mitään. Näin valmentajan roolissa tulee usein vastaan henkilöitä, jotka ovat treenanneet salilla vuosikausia eivätkä ikinä ole päässeet aloittelijatasoa pidemmälle, vaikka yritystäkin siihen on ollut. Eikä kyse ole ollut edes potentiaalin puutteesta vaan tietämyksen ja käytäntöön laittamisen vajavaisuudesta. Valmennuksessa on sitten viimein alettu tekemään oikeita asioita oikealla tavalla, niin kehitystä on tullut ovista ja ikkunoista.

Vain lihasmassan määrä ei kerro treenaajan tasosta kovinkaan paljoa. On hyvin yksilöllistä, paljonko edes omaa geneettistä potentiaalia lihasmassan kehittämiseen. Jollakin sitä on 5kg siinä missä toisella 15kg ja kolmannella 25kg. Mitä suuremmasta määrästä puhutaan, niin aina pienemmäksi käy porukka keneltä se parhaimmillaankaan onnistuu. Toki sama pätee kaiken pienimpiin kilomääriin. Miten hyvin tai nopeasti tuota potentiaaliaan pystyy hyödyntämään, on täysin määräpotentiaalista erillinen asia.

Olen nähnyt tapauksia, että potentiaali lihasmassan määrän suhteen on ollut erittäin hyvällä tasolla ja siitä yli 90% on onnistuttu ulosmittamaan parin ensimmäisen treenivuoden aikana. Ja vastaavasti tapauksia, että absoluuttinen määrä on ollut samaa luokkaa, mutta samalle 90% tasolle pääseminen on ottanut 5 – 10 säännöllistä treenivuotta aikaa.

Treenaajan tasoa hahmottaessa pitää ajatella, että paljonko kehitystä on saatu salilla aikaiseksi henkilön lähtökohtaan verrattuna. Kauanko siihen on mennyt aikaa. Ja mitä kehityksen eteen on tehty määrällisesti sekä laadullisesti. Eikä ainoastaan salilla vaan myös salin ulkopuolella. Onko treeni, syöminen, nukkuminen, stressinhallinta ja muut elämäntavat palvelleet alkuunkaan tavoitetta.

Kaiken edellä mainitun pohjalta pystyy sitten jo hahmottamaan, että millaisesta tasosta suunnilleen puhutaan. Mitään kaavaa minulle ei ole tähän antaa, että mikä määrä jotakin tarkoittaa mitäkin. Omasta kokemuksestani voin sanoa vain, että kun on parikymmentä vuotta salilla treenannut ja puolet siitä ajasta muitakin valmentanut, niin jonkinasteinen silmä asiaan kehittyy ilman sen suurempaa tietoista yrittämistä.

S TARKOITTAA TOIVOA

Mutta jos nyt jotain hyödyllistä nyrkkisääntöä pitäisi väkisin vääntää, niin olettaen, että panostaminen kehittymiseen on kunnossa, niin aloittelijavaihe kestää yleensä puolesta vuodesta noin vuoteen. Vuodet 1 – 3 ollaan aikaista keskitasoa ja 3 – 5 myöhäistä keskitasoa. Jossain kohtaa vuosien 5 – 10 välillä voi alkaa kutsumaan itseään kokeneeksi treenaajaksi. Nämä määrät siis silloin, kun oikeasti panostetaan tavoitteen eteen määrällisesti sekä laadullisesti kunnolla ja kehitystä myös saadaan koko ajan aikaiseksi.

Kenenkään maksimipotentiaalia ei pysty kukaan ennustamaan. Ei edes henkilö itse. Vai pitäisikö sanoa, että ei varsinkaan henkilö itse. Se selviää sitten vasta vuosia myöhemmin jälkikäteen. Toisaalta juuri tästä syystä itseään ei myöskään pidä tuomita toivottoman lahjattomaksi, vaikka kehityksen taso ei tällä hetkellä olisikaan kovin korkea.

Tunnistakaa tasonne treenaajana. Noin suunnilleen. Yrittäkää tosissaan, olkaa kärsivällisiä, tehkää suunnitelmia, asettakaa tavoitteita, etsikää tietoa, ottakaa selvää, hankkikaa kokeneempaa apua, älkää toistako samoja virheitä tai muiden virheitä. Kun panostaa kunnolla pitkäjänteisesti ja tekee oikeita asioita tavoitteensa eteen, niin voi päästä pidemmälle kuin ikinä oletti olevan mahdollistakaan.

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Seuraa somessa

  • Dynamic Effort eli DE-metodi kehittää räjähtävää nopeusvoimaa. Tangossa 50-70% maksimista (1RM), 1-3 toistoa sekä runsaasti sarjoja. Yleensä 5-12 sarjaa.
Tavallisesti pitkät lepotauot, mutta kun tarkoitus kehittää myös työkapasiteettia, niin pidetään tauot 1-2 min välillä.
Muuttuvalla vastuksella eli ketjujen ja vastuskumien käytöllä on näissä selkeä hyöty, koska ne estävät tangon deseleraatiota eli tahattomasti tapahtuvaa jarruttamista liikkeen loppua kohti. Kun vastus kasvaa on sitä kiihdytettävä loppuun asti.
#senseitikka #voimavalmentaja #westsidebarbell #kyykky #maastaveto #dynamiceffort #nopeusonvoimaa
  • Talk the talk and walk the walk!! Suomeksi ilmaistuna: "Joukkoja johdetaan edestä!" 🙂👍 Tässä esimerkkiä SSB-kyykyn muodossa, 3 toiston maksimi 192kg. Kylläpäs se painoi. Joutui yrittämään ihan tosissaan 😅 #senseitikka #fysiikkavalmentaja #voimavalmennus #esimerkinvoima #naturalbodybuilding #powerlifting #westsidebarbell #maxeffort
  • NAISELLISIA ERITYISYYKSIÄ
Kun vuonna 2008 ammattivalmentajana aloittelin, niin ei tullut ensimmäisenä mieleen, mitä kaikkea sitä vielä tuleekaan erityisesti vastakkaiseen sukupuoleen liittyen riittävissä määrin selvittämään.
Kuulemma sukupuoli on nykyään lähinnä sosiaalinen konstruktio, mutta tiettyjä fysiologisia ja biologisia eroavaisuuksia siinä tuppaa silti yllättävän usein vastaan tulemaan varsinkin näin, kun suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen kanssa tekemisissä on. Kas tässä muutama esimerkki asiasta.
1. Kuukautiskierron erilaiset vaiheet ja niiden usein esiintyvät vaikutukset fyysiseen suorituskykyyn sekä kehon nestetasapainoon.
2. Erilaiset tavat asentaa rintojen silikoni-implantit sekä niiden mahdolliset vaikutukset rintalihasten treenaamiseen salitreeniä harrastavilla ja varsinkin fysiikkaurheilijoilla.
3. Vaihdevuosien aikaansaamat hormonaaliset muutokset ja niiden vaikutukset erityisesti mm. rasvanpolttoon. Vinkki: vahva suositus hankkiutua viimeistään 4-kymppisenä kehonkoostumukseen, millaisen suuntaisessa meinaa loppuelämänsä viettää.
Viimeisimpänä näistä ja mentaliteetilla: pitikin nyt mennä sitten tästäkin tällä tarkkuudella lukemaan.
4. Orgasmin voimakkuuden vaikutus systoliseen verenpaineeseen. Tiedoksi: mitä parempi tuleminen, niin sitä matalampi verenpaine seuraavana päivänä. Ja onpa seksin harrastamisella paljon muitakin positiivisia ja stressiä lieventäviä vaikutuksia.
Kalorikulutus ei kovin kummoista, mutta muilta osin siis varsinaista terveysliikuntaa.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi
PS. Seksuaalisella kanssakäymisellä on stressiä alentava vaikutus sukupuolesta riippumatta.
#senseitikka #päällikkövalmentajapaljastaa #fysiikkavalmentaja #kuukautiset #hormonikierto #silikonit #vaihdevuodet #orgasmi #verenpaine
  • HYPERTROFINEN USKONTUNNUSTUS
”Me uskomme Suureen Protskuun, kaikkivaltiaaseen massanrakentajaan, joka sikisi aminohapoista, syntyi polypeptidiketjuista. Kärsi glukoneogeneesin aikana, pilkkoutui, hajosi ja denaturoitui, siirtyi ribosomin pinnalle, syntetisoitui kolmantena tuntina translaatiossa, astui hypertrofiaan ja on somessa saava iankaikkisen elämän"
Ajattelin, kun tässä nämä erilaiset ruokavaliomallit ovat alkaneet saamaan kiihtyvällä tahdilla suorastaan uskonnollisia piirteitä, niin mennään nyt näillä sitten. Jos et voi voittaa heitä, liity heihin.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi
#apostolitikka #päällikkövalmentaja #fitnessuskonto #suuriprotsku #senseitikka #ravintovalmennus #naturalbodybuilding

Yhteistyökumppanit

pakkotoistokymppisali