Tunnista tasosi treenaajana

Tunnista tasosi treenaajana

Julkaistu: 13.5.2019


Saliharjoittelua käsittelevissä artikkeleissa mainitaan usein, että treenaajan taso vaikuttaa erilaisilla tavoilla erilaisiin asioihin koskien, miten on järkevintä treenata. Kuinka usein, miten paljon, millä tavalla, mihin keskittyen ja niin edelleen. Mutta mitä tuo ”treenaajan taso” oikein tarkoittaa? Ja mistä tietää, millä tasolla itse on? Lähdetäänpä purkamaan.

Mainitussa asiayhteydessä ”treenaajan taso” ei varsinaisesti tarkoita sitä, että oletko MM-kisojen ykkönen vai piirikunnallisten ikuinen kakkonen. Se ei tarkoita oletko optimoinut elämäsi kaikki osa-alueet palvelemaan ensisijaisesti lihasmassan kasvatusta vai harrasteletko salitreeniä kaverin kanssa lähinnä sosiaalisen kanssakäymisen muotona. Ei tarkoita näitä, mutta toki liittyy asiaan. Korkean tason kilpailuissa harvemmin näkee aloittelijoita ja kehitys on sitä tehokkaampaa mitä enemmän siihen panostaa.

Treenaajan taso tulee ymmärtää edistyneisyystasona. Kuinka pitkälle joku on päässyt kehityksessään. Lisäksi tämä tulee aina suhteuttaa kyseisen yksilön olemassa olevaan potentiaaliin. Oli se sitten reilua eli ei, niin ihmisten geneettisessä potentiaalissa lihasmassan ja voiman kehittämisessä on yksilöiden välillä valtavia eroja. Aivan kuten minkä tahansa taidon tai ominaisuuden kehittämisen potentiaalissa. Koskee muuten vahvasti myös rasvanpolttotahtia tai tietyn rasvaprosentin saavuttamista.

VILKAS, LYSTIKÄS ja VIISAS

Beginner, intermediate, advanced -jako on erittäin hyvin kuvaavaa. Isänmaan äidinkielellä hajontaa termistössä näyttää olevan enemmän, mutta jokseenkin vakiintunut käytäntö ovat ilmaisut: aloittelija, harjaantunut ja kokenut.

Aloittelija on aloittelija. Ei epäselvyyttä. Intermediate-taso on itsessään melko laaja käsite, joten se on toisinaan syytä jakaa erikseen early intermediate ja late intermediate -kategorioihin. Käytännössä ollaan aika eri tilanteessa, jos juuri päästiin irti aloittelijastatuksesta tai ollaanko ihan kohta jo kokeneita. Suomeksi puhutaan vastaavasta hieman harjaantuneesta sekä hyvin harjaantuneesta.

Advanced-tason suora käännös on edistynyt. Eikä näissä termeissä sinänsä mitään totaalisen oikeaa ja väärää ilmaisua olekaan. Useimmiten käytetään kuitenkin termiä kokenut.

Joskus kuulee puhuttavan myös eliittitasosta, mutta sitä käytetään lähinnä kilpaurheiluun liittyvissä asiayhteyksissä, missä esim. tietyllä tulostasolla saadaan kyseinen status. Näin ollen tätä kategoriaa harvemmin erikseen mainitaan yleisen tason asiaa sisältävässä treenikirjallisuudessa.

KERRO KERRO KUVASTIN

Mistä sitten oikein tietää, millä tasolla treenaajana on? Kas siinä pulma. Siihen ei ole olemassa mitään absoluuttista mittaria tai määritystapaa. Kuten edellä käytiin läpi, tulee edistyneisyyden määrä suhteuttaa aina siihen, kuinka pitkällä omassa kehityspotentiaalissaan henkilö on.

Pelkät treenivuodet eivät kerro treenaajan tasosta yhtään mitään. Näin valmentajan roolissa tulee usein vastaan henkilöitä, jotka ovat treenanneet salilla vuosikausia eivätkä ikinä ole päässeet aloittelijatasoa pidemmälle, vaikka yritystäkin siihen on ollut. Eikä kyse ole ollut edes potentiaalin puutteesta vaan tietämyksen ja käytäntöön laittamisen vajavaisuudesta. Valmennuksessa on sitten viimein alettu tekemään oikeita asioita oikealla tavalla, niin kehitystä on tullut ovista ja ikkunoista.

Vain lihasmassan määrä ei kerro treenaajan tasosta kovinkaan paljoa. On hyvin yksilöllistä, paljonko edes omaa geneettistä potentiaalia lihasmassan kehittämiseen. Jollakin sitä on 5kg siinä missä toisella 15kg ja kolmannella 25kg. Mitä suuremmasta määrästä puhutaan, niin aina pienemmäksi käy porukka keneltä se parhaimmillaankaan onnistuu. Toki sama pätee kaiken pienimpiin kilomääriin. Miten hyvin tai nopeasti tuota potentiaaliaan pystyy hyödyntämään, on täysin määräpotentiaalista erillinen asia.

Olen nähnyt tapauksia, että potentiaali lihasmassan määrän suhteen on ollut erittäin hyvällä tasolla ja siitä yli 90% on onnistuttu ulosmittamaan parin ensimmäisen treenivuoden aikana. Ja vastaavasti tapauksia, että absoluuttinen määrä on ollut samaa luokkaa, mutta samalle 90% tasolle pääseminen on ottanut 5 – 10 säännöllistä treenivuotta aikaa.

Treenaajan tasoa hahmottaessa pitää ajatella, että paljonko kehitystä on saatu salilla aikaiseksi henkilön lähtökohtaan verrattuna. Kauanko siihen on mennyt aikaa. Ja mitä kehityksen eteen on tehty määrällisesti sekä laadullisesti. Eikä ainoastaan salilla vaan myös salin ulkopuolella. Onko treeni, syöminen, nukkuminen, stressinhallinta ja muut elämäntavat palvelleet alkuunkaan tavoitetta.

Kaiken edellä mainitun pohjalta pystyy sitten jo hahmottamaan, että millaisesta tasosta suunnilleen puhutaan. Mitään kaavaa minulle ei ole tähän antaa, että mikä määrä jotakin tarkoittaa mitäkin. Omasta kokemuksestani voin sanoa vain, että kun on parikymmentä vuotta salilla treenannut ja puolet siitä ajasta muitakin valmentanut, niin jonkinasteinen silmä asiaan kehittyy ilman sen suurempaa tietoista yrittämistä.

S TARKOITTAA TOIVOA

Mutta jos nyt jotain hyödyllistä nyrkkisääntöä pitäisi väkisin vääntää, niin olettaen, että panostaminen kehittymiseen on kunnossa, niin aloittelijavaihe kestää yleensä puolesta vuodesta noin vuoteen. Vuodet 1 – 3 ollaan aikaista keskitasoa ja 3 – 5 myöhäistä keskitasoa. Jossain kohtaa vuosien 5 – 10 välillä voi alkaa kutsumaan itseään kokeneeksi treenaajaksi. Nämä määrät siis silloin, kun oikeasti panostetaan tavoitteen eteen määrällisesti sekä laadullisesti kunnolla ja kehitystä myös saadaan koko ajan aikaiseksi.

Kenenkään maksimipotentiaalia ei pysty kukaan ennustamaan. Ei edes henkilö itse. Vai pitäisikö sanoa, että ei varsinkaan henkilö itse. Se selviää sitten vasta vuosia myöhemmin jälkikäteen. Toisaalta juuri tästä syystä itseään ei myöskään pidä tuomita toivottoman lahjattomaksi, vaikka kehityksen taso ei tällä hetkellä olisikaan kovin korkea.

Tunnistakaa tasonne treenaajana. Noin suunnilleen. Yrittäkää tosissaan, olkaa kärsivällisiä, tehkää suunnitelmia, asettakaa tavoitteita, etsikää tietoa, ottakaa selvää, hankkikaa kokeneempaa apua, älkää toistako samoja virheitä tai muiden virheitä. Kun panostaa kunnolla pitkäjänteisesti ja tekee oikeita asioita tavoitteensa eteen, niin voi päästä pidemmälle kuin ikinä oletti olevan mahdollistakaan.

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Seuraa somessa

  • Sen jälkeen, kun täällä kerroin, että olen viime aikoina tehnyt valmiita templaatteja kotitreeneihin sekä niitä valmennettavilleni yksilöinyt, olen saanut useita yhteydenottoja, että voiko sellaisen kotitreeniohjelman ostaa? Ilman muuta kotitreeniohjelman voi ostaa. Templaatti tarkoittaa käytännössä samaa asiaa kuin valmistreeniohjelma.
Ammattivalmentajana olen tehnyt työkseni maksua vastaan saliohjelmia, kotisaliohjelmia ja kotiohjelmia viimeiset 12 vuotta. Enkä tässä nykyisessä poikkeustilassakaan ole aikeissa sitä lopettaa, vaikka kotiohjelmille nyt onkin enemmän kysyntää kuin saliohjelmille. Hinnoittelu näissä suppeamman harjoitusvälineistön ohjelmissa menee seuraavasti.
1. Valmis kotitreeniohjelma: 45e
Ei sisällä henkilökohtaista yksilöintiä, mutta on juuri sinun treenivälineistösi mukaan rakennettu. Ainoa yksilöinti on stereotyyppinen miehille enemmän rintaa ja naisille enemmän pakaraa. Kerro yhteydenotossasi tarkasti mitä treenikalustoa löytyy.
2. Yksilöllinen kotitreeniohjelma: 70e
Samojen suuntaviivojen mukaan rakennettu ohjelma kuin edellä mainittu, mutta sisältää välineistön lisäksi henkilökohtaisen yksilöinnin treenaajan mukaan. Tehdään yksilöllisesti kyselyn ym. perusteella.
3. Kotisalitreeniohjelma: 95e
Kun välineistö sisältää jo tangon, telineen, penkin jne. mutta ei nyt vielä täysin kuntosalitasosta puhuta, niin kyseessä ei ole enää kotitreeni, vaan kotisalitreeni. Sisältää treeniohjelman henkilökohtaisen yksilöinnin treenaajan sekä käytettävissä olevan kaluston mukaan. Tehdään yksilöllisesti kyselylomakkeen ym. perusteella.
Lisätietoja näistä ja muistakin kertaluontoisista treeni- sekä ravinto-ohjelmista löytyy ☝️ profiilissa olevasta linkistä.
Yhteydenottolomake on sivustolla myös tai voit lähettää sähköpostia mt@protrainer.fi tai lähestyä minkä tahansa somekanavistani kautta viestillä.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi
Disclaimer: Nämä treeniohjelmat eivät estä tai paranna koronavirusta sen enempää kuin mitään muutakaan kiinalaista hyppykuppaa.
#senseitikka #ammattivalmentaja #kotitreeni #treeniohjelma #kotisali
  • Artikkeli "Old school treeniliikkeet, Vol 1." löytyy nyt Sensei Blogista 🙂 Siinä esitellään edellisen IG-postauksen lattiapunnerrus, mutta myös vielä harvinaisempi Hack-kyykky tangolla tehtynä. Molemmat esimerkkivideon kera. Käy tsekkaamassa ja laita nämä aikaa nähneet harjoitteet hyötykäyttöön. Ainoat vaatimukset tanko ja rautaa. Suora linkki ☝️ profiilissa.
Ota samalla kertaa Sensei Blogi tilaukseen uutiskirjeellä. En edelleenkään spämmää mainoksilla kovinkaan usein, vaan lähinnä maksuttomasta mediasisällöstä tulee ilmoituksia kerran tai pari kuukaudessa 📩 Yleensä kerran kuussa tai harvemmin... kysykää vaikka tilaajilta 😁 #senseitikka #senseiblogi #lattiapunnerrus #hackkyykky #oldschool
  • Onko sinulla tanko, mutta ei penkkiä? Eikä edes telinettä? Ei hätää!! Todellinen old school punnerrusvariaatio tulee ajalta, jolloin laivat olivat puuta ja levypainot rautaa. LATTIAPUNNERRUS. Usein kuulee nimitystä lattiapenkki, mutta kun ei siinä ole penkkiä missään. Liikkeen englanninkielinen nimitys ”floor press” pitää siis paikkansa.
Useimmiten lattiapunnerruksessa tanko otetaan telineestä suorille käsille. Ja jos omistaa telineen, jossa koukut saa tarpeeksi matalalle, niin siten se ilman muuta kannattaakin tehdä. Mutta, jos ei ole telinettä, niin sitten tanko otetaan aloitusasentoon reippaalla lantionostolla, kuten videossa havainnollistetaan. Liikkeen lopuksi sama lantioliike, mutta tangon kanssa päinvastaiseen suuntaan. Ja joku vielä kehtaa väittää, että tankopunnerrukset eivät ole toiminnallisia.
Ei välttämätöntä, mutta suositeltavaa on, että olkavarret kun pysähtyvät lattiaan, niin toistojen välissä pidetään pieni paussi, jolloin liike-energia vähenee ja lihasvoiman osuus lisääntyy. Minun suositukseni on pitää jalat suorana lattialla, jolloin niistä ei haeta voimaa liikkeeseen, vaan työ tehdään ylävartalolla.
Lattiapunnerrus voidaan tehdä myös käsipainoilla, jolloin painot nostetaan alussa reisien päälle ja sitten kaadutaan selällään. Lopussa sama toiseen suuntaan tai voipa käsipainot kaataa lattiallekin kädet ojentamalla. Eivät ne kovin korkealta tällöin putoa. Otetta voidaan käsipainojen kanssa vaihdella leveästä myötäotteesta aina kapeaan neutraaliin tai jopa vastaotteeseen asti.
Ja vaikka olisikin mahdollista käyttää sekä penkkiä että telinettä, niin hyvä ja omanlaisensa liike lattiapunnerrus silti on. Kokeilemisen arvoinen varsinkin kaikille olkapääongelmaisille, koska olkavarsien lattiaan pysähtyminen rajaa liikerataa automaattisesti punnerruksen venytyspäästä, joka useimmissa olkapäävaivoissa on punnerrusliikkeiden ongelmallisin kohta liikeradasta.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi
#senseitikka #päällikkövalmentaja #ammattivalmentaja #fysiikkavalmentaja #voimavalmentaja #lattiapunnerrus #penkkipunnerrus #floorpress #oldschool #naturalbodybuilding #classibodybuilding
  • KORONA GYM TOIMINTAAN 🙂
Mitäkö olen tehnyt nyt, kun ei ole niin paljoa tekemistä?! Päinvastoin. Olen viikon sisällä rakentanut erilaisiin treenivälineisiin ja kehonpainoharjoitteluun perustuen 15 kotitreeni-templaattia ja niistä tähän mennessä yksilöinyt valmennettavilleni noin 30 treeniohjelmaa. Se on aika paljon yhdessä viikossa.
Suurin osa kansalaisista rajoittaa toden teolla menemisiään, jolloin siihen kuuluu myös harrastustoiminta. Pitää paikkansa, että eivät ne lihakset heti mihinkään ole katoamassa, vaikka ei tekisi yhtään mitään. Mutta kun tekee, niin pystyy ylläpitämään kaiken tai jopa kehittymään. Ja kun henkilö on tottunut aktiivinen olemaan, niin ei sitä noin vaan käännetä pois päältä. Jatkuu vain eri olosuhteissa.
Kaikista monipuolisin yksinkertainen yhdistelmä on leuanvetotanko + voimistelurenkaat tai muu vastaavanlainen TRX-nauhojen tyyppinen ratkaisu. Menee pieneen tilaan eikä maksa paljoa. Voi jatkossakin hyödyntää vähintäänkin osana lihashuoltoa.
Jos leukoja ei mene omalla painolla juurikaan, niin vastuskuminauhat ovat tarpeellinen lisä kehonpainoaan keventämään ja voidaan käyttää myös erilaisissa punnerruksissa kuormittamiseen. Lisäksi jonkinlainen jumppamatto on myös ihan kiva, mutta ilmankin pärjää.
Säädettävät käsipainot tulevat vasta näiden jälkeen ja sittenkin soveltuvat laajempaan käyttöön vain, jos ovat riittävän raskaat. Tangosta, telineestä ja säädettävästä penkistä, kun aletaan puhua, niin sittenhän kyseessä ei ole enää kotitreeni, vaan kotisalitreeni.
Joskin olen myös saanut huomata, että melkein jokainen tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, jolla on ylimääräinen kyykkyteline ulkovarastossa haravanpidikkeenä. Jos sellaista omaan käyttöön kaipaa ja tilaa on mihin laittaa, niin nyt on hyvä aika kysellä läheisiltään.
Suurin ongelma kehittävässä kotitreenissä harvoin on kaluston puute, vaan ryhtymisen kynnys. Vaikka treeni tapahtuu kotona, niin asennoidu siihen oikein. Seuraava tunti: TREENATAAN!! Treenivaatteet päälle. Musiikki soimaan. Juomapullo täyteen. Puhelin kiinni. Ja sitten mennään eikä meinata.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi 
#senseitikka #koronagym #kotitreeni #kotisali #kehonpainoharjoittelu

Yhteistyökumppanit

pakkotoistokymppisali