Julkaistu: 30.1.2019
Jotkut treenimyytit ne vaan elävät vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Yksi sellainen, mihin olen saanut taas viime aikoina törmätä useamman kerran, on että isot painot raskaissa perusliikkeissä, kuten kyykky ja maastaveto leventävät keskivartaloa.
Näin ollen ne pilaavat ylävartalon hienon V-mallin ja sen jälkeen on tasapaksu-persjalkainen-pötkylä. Varsinkin kaikkien naisten – miksipä ei miestenkin – ja sukupuolesta riippumatta varsinkin, jos fysiikkalajit ovat tavoitteena tulisi siis välttää näitä kuin ruttoa. Korkeintaan pikkaisen vaan pitkää sarjaa pienellä painolla, jotta saa pitkät ja hoikat lihakset ynnä muuta täyspuppua.
Tehdäänpä asia selväksi. Kyykky ja maastaveto eivät merkittävästi paksunna keskivartaloa. Toki siihenkin hieman lihasmassaa tarttuu, kun nousujohteisesti treenaa. Mutta keskivartalon hypertrofiapotentiaali on loppupeleissä melko pientä. Jos ja toivottavasti kun joku sentti lihaspaksuutta keskivartaloonsa onnistuu vuosien työllä aikaiseksi samaan, niin se muuttuu visuaalisesti vain parempaan suuntaan. Six-päkki ei näy ihonmyötäisen T-paidan läpi, jos siinä ei ole nimeksikään lihaspaksuutta.
Keskivartalon leveys tai malli ylipäätään on valtaosin täysin geneettinen ominaisuus. Toiset ovat luonnostaan V-mallisia. Toiset taas eivät ole. Jos ON niin sitä ei millään määrällä kyykkyä ja maastavetoa saa pilattua. Ja jos EI OLE, niin sitä ei minkään mittaisilla sarjoilla vartalonkiertoja saa kavennettua.
Useinhan tätä myyttiä perustellaan mm. sillä, että isoja rautoja nostelevilla voimanostajilla on leveä keskivartalo, joten täytyyhän sen kyykystä ja vedosta johtua. Väärin. Päinvastoin. Isot kyykkyraudat eivät tee leveää keskivartalo, mutta luonnostaan leveä keskivartalo auttaa huomattavasti ison kyykkytuloksen kehittämisessä. Joten tämän geneettisen ominaisuuden omaavista treenaajista tulee yleisesti ottaen parempia voimalajien harrastajia.
Kyseinen myytti on alkujaan levinnyt treenigenreen kehonrakennuksen puolelta, kuten suurin osa muistakin myyteistä. Asioista niiden oikeilla nimillä puhuttaessa sen mallin kehonrakennuksesta, jossa käytetään anabolisia steroideja, joita myös doping-aineiksi usein kutsutaan. Anaboliset aineet kun radikaalisti tehostavat koko kehon hypertrofiapotentiaalia mukaan lukien keskivartalon sellaista ja silloin siihen pystyy jo saamaan ihan huomattavankin määrän lihaskasvua aikaan. Puhumattakaan nyt sitten sisäelinten kasvusta, mikä myös pötsiin suuresti vaikuttaa.
Edellä mainitussa yhtälössä voimakkaasti keskivartaloa rasittavien treeniliikkeiden tietoinen välttely saattaa jopa olla ihan perusteltua. Varsinkin, jos alkujaankin keskivartalon geneettisen mallin optimaalisuus on hieman siinä ja tässä.
Luonnollisin keinoin treenaavilla naturaali-treenaajilla sen sijaan harvemmin on pelkoa siitä, että jokin kehonosa tai lihasryhmä ainakaan liian paljon olisi kasvamassa. Olisikin sellainen ongelma!!
Artikkelin ohesta löytyy pari havainnollistavaa kuvaa raskailla kyykyillä ja maastavedoilla pilatuista keskivartaloista. Ensimmäisessä kuvassa voimanostossakin kilpailleen valmennettavani keskivartalo 160kg vetotuloksella. Toisen kuvan valmennettavallani puolestaan taustaa vahvin nainen kilpailuista ja vielä pykälää kovemmat raudat. Nyttemmin molemmat ovat debytoimassa fitnesslajeissa.
Rohkeasti vaan nousujohteista kuormitusta isoissa perusliikkeissä ja kun keskimittaisella naisella maastavetotulos on 150kg paremmalla puolella niin lupaan, että pakarat tai selkä eivät ole enää kapeat eikä ohuet. Keskivartalo sitä kyllä on, jos geneettisesti oli muutenkin ollakseen.
Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi
Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.