Aterian makroravinteiden hienosäätöä

Aterian makroravinteiden hienosäätöä

Julkaistu: 28.6.2016


Jos syö tavoitteellisesti ja toteuttaa jonkinlaista ruokavaliomallia, missä liharuoka-annoksen koko on tietyn verran, niin aina tarjolla oleva ruoka ei mene yksiin suunnitelman kanssa. Omalla kohdallani aterian liharuuan eli ”proteiiniruuan” määrä on 200 grammaa. Puoli pakettia jauhelihaa menee kätevästi tähän, mutta pihvit ym. harvoin ovat jonkun suunnitelmallisen tasaluvun verran.

VINKKI: Mikään ei estä yhdistelemästä eri proteiiniruokia, jotta proteiiniannoksensa saa aikaiseksi.

Yleisin tapa mitä itse käytän on kevyen fetajuuston (rasva 3%) tai raejuuston lisääminen vihersalaatin oheen. Kuvassa porsaan ulkofilee 170g ja kasvisten kera 30g kevyt fetaa ja näin ollen aterian proteiinimäärä riittävän lähellä sitä mitä pitääkin. Lihaleikkelettä (leivän päälle), kananmuna tai pelkkää valkuaista salaattiin jne. Tapoja on monia, kun makroravinteiden rajoissa oppii ruoka-aineita soveltamaan.

Toki jos liharuoka-annoksen (mikä minun termeissäni kattaa myös kanan ja kalan) rasvaisuus on määritelty, niin sellainen pitää ottaa kokonaisuudessa huomioon. Ei välttämättä jokaisella aterialla erikseen, jos heitto jää vähäiseksi, mutta ainakin itse tasaan tilanteen vuorokausikohtaisesti.

Enkä nyt suinkaan tarkoita, että annoskoon pitää aina olla grammalleen tasan sen verran mitä suunnitelmassa lukee, mutta vahvasti sinne päin nyt ainakin. Muuten ei ole suunnitelmallakaan juuri virkaa. Toki hieman heittoa voi ateriakohtaisesti jättää, jos sen sitten vrk-kohtaisesti tasaa. Tarkoitan siis, että tässä esimerkissä, jos lounaalla saldo on 170g, niin siinä tapauksessa päivällisellä tavoitteena on noin 230g.

Syömisen suunnitelmallisuus tekemisen tavoitteellisuuden mukaisesti!!

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit