Joustavaa tavoitteellista syömistä

Joustavaa tavoitteellista syömistä

Julkaistu: 13.7.2016


Minä olen joustavan ruokavaliomallin kannattaja eli voidaan puhua myös IIFYM-tyylin syömisestä (If It Fits Your Macros). Tarkoittaa suomeksi sitä, että ravinnon suunnitelmallinen energiamäärä laitetaan täsmäämään ja makroravinteetkin vahvasti sinne päin, mutta yksittäisissä ruoka-aineissa voi sitten olla hajontaa. Tästä syystä tekemissäni ruokavalioissakin ruoka-aineiden lisäksi kerrotaan aterioiden energia- ja makroravinnemäärät ja jos on taitoa, niin niiden suuntaisesti saa syömisiään paremmin itselleen sopivaksi soveltaa.

Kun kaiken kaikkiaan syö monipuolisesti, niin ei siinä nyt ole sen suurempaa taikaa, että tuleeko aterian proteiinit kanasta vai lihasta tai onko sillä kertaa hiilihydraattilähteenä riisi vai peruna ja niin edelleen. Tässäkään asiassa ei kuitenkaan tarvitse olla idiootti eli terveen järjen käyttö on sallittua ja toisinaan jopa suotavaa.

Makroravinteiden rajoissa soveltamista ei siis pidä käyttää tekosyynä syödä ala-arvoista roskaa ja ajatella, että samapa tuo mistä hiilihydraatti tulee, kunhan on hiilihydraatti. Kun ei se nyt ihan niinkään ole. Ei siis pidä yrittää keksiä mahdollisimman tieteellisen oloista perustetta sille, että miten voisi korvata kaurapuuron karkkipussilla. Sitä kutsutaan itsensä huijaamiseksi ja kyllä sen tietää kuka silloin häviää.

Suurimman osan ruoka-ainevalinnoista pitää olla laadukkaita ja terveellisiä. Vaikka timminkiinteä lihaksikas kehonkoostumus ei pääasiallinen tavoite olisikaan, niin laadukas monipuolinen syöminen tekee ihmeitä myös suorituskyvylle ja jokapäiväiselle arjessa jaksamiselle.

Ruoka-ainevalinnoilla on vain makroravinteitaan suurempi merkitys, kun ajatellaan kuitua ja mikroravinteita, ruuansulatuksen sujuvuutta, tulehdus- ja allergiareaktiota, hormonitoimintaa ym. ”pikkujuttuja”. Saattaapa asialla jotain tekemistä olla yleisen terveydentilankin kannalta, mikä voi jollain aikavälillä muodostua seuraavaa salitreeniä tärkeämmäksi tekijäksi.

Kaikki on sallittua kohtuudella eikä mikään kokonaan kiellettyä. Myös silloin, kun syödään tarkasti ja tavoitteellisesti. Jopa mainittua ”ala-arvoista roskaa” saa syödä silloin tällöin. Sitä ei vaan pidä ottaa jatkuvaksi tavaksi. Ja jos vielä sattumoisin saa sen roskankin makroihinsa sopimaan, niin aletaan olla totaalisella pro-tasolla.

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit