Liikkuminen on eri asia kuin liikunta

Liikkuminen on eri asia kuin liikunta

Julkaistu: 20.6.2016


Tähänkö on ihmisapinan kehityskaari tullut?!? Onko todella näin, että nykyään kaikki mikä ei ole perseellään istumista on liikuntaa? Missä vaiheessa näin on päätetty ja miksi minulle ei ole kerrottu?

Sanon tämän nyt tasan yhden kerran. Nurmikon leikkaaminen ei ole aerobinen liikuntasuoritus. Piste. Eikä ole mitkään muutkaan normaalit pihan tai puutarhan hoitotoimenpiteet. Jos kyseessä on aamusta iltaan metsän raivaaminen, niin siinä tapauksessa olen valmis keskustelemaan asiasta.

Minullakin nurmikon leikkaamiseen menee tunnin verran joka kerta ja leikkuri liikkuu tasan sitä tahtia mitä sitä työntää tai vetää. Mutta ei se silti mikään liikuntasuoritus ole! Sellainen ei kelpaa viikon ainoan aerobisen harjoituksen korvaajaksi eikä sellaista tarvitse ottaa päivittäisessä ruokamäärässä erikseen huomioon. Samaa koskee muuten lumitöitä talvella, jos kyseessä on vain oma tai mummon piha eikä koko kotikatu.

Toki kaikki liikkuminen jotain kuluttaa ja se on oikein hyvä asia, jos kulutusta pitää saada aikaan. Kaikki on aina kotiinpäin, mutta kyllä silti on hyvä tehdä rajanveto siihen, että mikä on oikeaa liikunnan harrastamista ja mikä on sitten vain normaalin elämän normaalia arjen perusaktiivisuutta tai muuta ns. hyötyliikuntaa.

Koko termi ”hyötyliikunta” ei ole mitään muuta kuin median keksimä ilmaisu sille, että laiskat ja huonokuntoiset ihmiset voivat tuudittautua siihen hyvään oloon, että edes vähän jotain on parempi kuin ei yhtään mitään. Nämä tapaukset, kun eivät mitään varsinaista liikuntaa harrasta, mutta voivat antaa hyvällä omalla tunnolla itselleen luvan sen toisenkin suklaalevyn avaamiseen, koska sitä ostaessaan kuitenkin kävelivät rappusia eivätkä käyttäneet liukuportaita. Voi pyhä hyötyliikunta!

Kyllä sitten niin tavattoman helpoksi nykyihmisen suhtautuminen fyysiseen aktiivisuuteen on tämän ylipainoepidemian leviämisen mennyt tekemään.

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit