Miksi paino ei putoa, vaikka rasva palaa?

Miksi paino ei putoa, vaikka rasva palaa?

Julkaistu: 31.5.2016


Painotan usein sitä, että dieetillä painoseurantaa pitää aina suorittaa pidemmällä aikavälillä ja sittenkin vielä viikkokohtaisista painokeskiarvoista (eli useamman aamupainon keskiarvosta).Puhutaan siis muutamista viikoista. Ei yhdestä viikosta eikä muutamasta päivästä. Jos vaaka ei jonain yksittäisenä päivänä tai yksittäisenä viikkona näytä koko ajan alaspäin, niin se ei tarkoita yhtään mitään… tai ei ainakaan mitään muuta kuin sitä, että nestetasapaino tms. siinä heittelee.

Kuten omille valmennettavilleni usein vastaan, kun joku aamupainonsa nousua dieetillä tuskailee, niin ”ei se näillä syömisillä ainakaan rasvaa ole” …ja tuskin lihastakaan. Usein sanotaan ja itsekin olen sanonut, että rasva ei pala suoraviivaisesti. Itse asiassa rasva kyllä palaa melko tasaisesti, jos olosuhteet pysyvät samoina. Se mitä varsinaisesti pitäisi sanoa on, että ”painon putoaminen ei ole suoraviivaista”.

Useimmat mieltävät sen, että jos ruuansulatus jumittaa tai ylipäätään käy keskivertoa hitaammalla syystä tai toisesta niin totta kai se näkyy vaa’an lukemassa. Ei mitään ihmeellistä siinä. Toisinaan kunto on silminnähden nesteinen ja turvoksissa, joten silloinkin vaa’an lukemaan suhtautuminen on helppoa… tai ainakin helpompaa. Yleisimmät syyt siihen, että kroppa panttaa nestettä ovat liiallinen stressi, huonot yöunet, liian vähäinen nestetytys ja naisilla kuukautiset.

Syy miksi tätä juttua kirjoitan on eräs vaakapainon putoamiseen suoraan vaikuttava rasvametabolinen ilmiö, mitä useimmat eivät tiedosta. Silloin keho ei ole nesteisen oloinen ja pakki toimii vallan hienosti, mutta silti paino ei putoa. Miksi?? Tässä syy…

Kun rasvasolusta palaa pois rasvaa, niin keho pyrkii kuitenkin säilyttämään solun tilavuuden samana. Liittyy suoraan ns. ”homeostaasiin” eli keho pyrkii aina säilyttämään saavutetun tasapainotilan.

Tämä johtaa siihen, että keho korvaa rasvasolusta pois palaneen rasvan NESTEELLÄ. Rasvaa siis paloi juuri pois, mutta se ei näy ulkoisesti eikä se näy vaa’alla. VIELÄ!! Rasvasoluun varastoitunut ”ylimääräinen neste” lähtee kyllä kiertoon jossain kohtaa… mutta siihen voi mennä päiviä tai jopa pari viikkoa.

Joskus se vaatii kevennys-jakson treenistä tai tankkauspäivän tms. ”poikkeuksen” tai muun ”helpotuksen” dieetin normitilasta, että kroppa suostuu siitä nesteestä irti päästämään. Minä käytän tästäkin usein termiä ”stressinesteet” eli keho irrottaa niistä vasta, kun stressitila laukeaa.

Usein tästä syystä johtuu se rasvan palamisen virheellinen illuusio, minkä tankkauspäivä saa monella aikaan. Todellisuudessa yksittäinen ylikalorinen tankkauspäivä ei siitä syntyneen hetkellisen aineenvaihduntabuustin seurauksena polta edes sitä energiamäärää millä buusti saatiin aikaan. Poikkeuksena korkeintaan sellaiset henkilöt, joilla on äärimmäisen adaptiivinen aineenvaihdunta ja suurin osa rasvanpolttoa tarvitsevista henkilöistä ei todellakaan kuulu siihen kategoriaan. Nestejumit tankkauspäivä kyllä potkaisee tehokkaasti liikkeelle, kuten myös käynnistää mahdollisesti jumittavan ruuansulatuksen.

norppa

Voin myös kertoa, että jos nesteistä johtuen vaakapaino jumittaa, niin on ihan vihoviimeinen virhe kiristää dieettiruuvia lisää… oikea ratkaisu kun olisi nimenomaan sen hetkellinen höllentäminen. Ja tämän virheenhän sitten aivan tolkuttoman moni tekee, kun ei osata kylmän objektiivisesti omaan painoonsa suhtautua, vaan aina mennään liikaa tunteet edellä.

Rasvanpoltto on kuin kortin pelaaminen. Maltti on valttia eikä pokerinaamaansa pidä menettää missään tilanteessa. Lisäksi Senseillä on aina ässä hihassa…

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit

pakkotoistokymppisali