Et kiinteydy, koska syöt liian vähän

Et kiinteydy, koska syöt liian vähän

Julkaistu: 17.10.2018


Kerta toisensa jälkeen ihmisten tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää sitä, että syy lihomiseen voi löytyä siitä, että syödään liian vähän. Kyllä, niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin. Syödään liian vähän ja siitä syystä lihotaan. Ja toisaalta, vaikka tavoite olisikin polttaa rasvaa, niin prosessia ei välttämättä voi heti aloittaa, vaan ensin pitää alkaa syömään enemmän. Eikä ruokamäärän oikealla tavalla kasvattaminen näissä tilanteissa suinkaan johda lihomiseen. Usein jopa päinvastoin eli paino lähtee putoamaan ja keho kiinteytymään samalla, kun ruokamäärää vaiheittain kasvatetaan.

Antakaapa, kun selitän. Kaikki on kiinni aineenvaihdunnasta. Aineenvaihdunta eli metabolia tarkoittaa tässä yhteydessä kehon peruskulutusta eli energiankulutusta ilman mitään liikuntaa. Ja se on vallitseviin olosuhteisiin hyvin sopeutuvainen ominaisuus. Kun ruokamäärä laskee, niin metabolia hidastuu. Kun ruokamäärä nousee, niin aineenvaihdunnan tasokin nousee. Syömällä enemmän, kulutat enemmän ja sama päinvastoin.

Jos syö aina liian vähän, niin ei silloin voi tietenkään lihoa. Ongelma tuleekin siinä, kun syödään suurin osa ajasta liian vähän ja toisaalta taas osa ajasta syödään aivan liian paljon. Tämä jojottelu johtaa siihen, että vähäinen syöminen pitää aineenvaihdunnan tason alhaalla ja ajoittain tapahtuva liian paljon syöminen on liian hetkellistä tuota tasoa nostamaan, mutta läskiä niistä ylimääräisistä kaloreista kyllä saadaan aikaiseksi välittömästi.

Lisäksi, mitä matalammalla tasolla metabolia käy, niin sitä enemmän tuhoa kehonkoostumukselle absoluuttisesti samankokoinen ylimääräinen kaloriannos saa aikaiseksi. Jos päivittäinen energiankulutuksesi on 2000kcal, niin sinne on hyvin vaikea saada mahtumaan päänkokoista 500kcal korvapuustia. Kun taas 3000kcal kulutuksella, sellaisestakin toisinaan nauttiminen on ainakin helpommin toteutettavissa.

Minun yli 10 vuoden valmentajakokemuksellani uskallan sanoa, että 1000kcal päivässä vähemmän syöminen kuin mitä oikeasti henkilön aineenvaihdunnassa olisi potentiaalia ei ole erityisen harvinaista. Ei edes keskikokoisilla naispuolisilla treenaajilla, vaan itse asiassa useimmiten juuri heillä. Sellaisia tapauksia tulee vastaan jatkuvasti, että syödään 1500-2000kcal, vaikka potentiaalia olisi 2500-3000kcal. Ja siinä kohtaa, kun edes suunnilleen tuon verran puuttuu, niin ei tarvitse ihmetellä, miksi rasva ei pala eikä lihastakaan tuppaa tarttumaan. Eikä miehillä keskimäärin mene juurikaan sen paremmin.

Kun syödään vähän ja aineenvaihdunta käy hitaalla, niin siitä tilanteesta ei kovin hääppöistä saatikka pitkälle kantavaa rasvanpolttoa olla saamassa aikaiseksi. Koska syömisissä ei suoraan sanoen ole mitään, mitä sieltä voisi ottaa pois, jotta saataisiin kalorimäärä miinuksen puolelle ja keho käymään kiinni rasvavarastoihinsa. Tai jos jollain konstilla onnistuukin muutaman kilon tiputtamaan, niin yleensä ne tulevat sitten vaan korkojen kera takaisin, koska entisestään pudotetun ruokamäärän jälkeen aineenvaihdunta käy vielä aikaisempaakin hitaammalla. Näissä tilanteissa pitääkin ottaa dieetin ajankohdan kanssa aikalisä.

Ensin lähdetään kasvattamaan ruokamäärää eli käytännössä kiihdyttämään metaboliaa ja nostamaan kulutusta. Ja vasta sitten, kun ruokamäärä ja päivittäinen kulutus ovat sellaisella tasolla, mitä sen kyseisen kokoisella, ikäiselle, näköisellä, kyseisellä aktiivisuudella pitäisi kaiken järjen mukaan suunnilleen ollakin, päästään ruokamäärä pudottamaan miinuksen puolelle ja saadaan aikaiseksi tehokasta rasvanpolttoa.

Mutta kuten edellä todettu, niin näissä tilanteissa ruokamäärän nostaminen harvoin johtaa painon nousemiseen. Tavallisesti aineenvaihdunta lähtee ottamaan siinä määrin lisää kierroksia, että rasvaa palaa prosessissa. Vaatii toki salitreeniä ja liikuntaa tuekseen, kuten myös, että ruokamäärän lisääminen tehdään oikeaoppisesti sopivan, mutta ei missään nimessä liian maltillista tahtia. Toisinaan saadaan samalla jopa uutta lihasmassaakin aikaiseksi, koska jostain kumman syystä treenitehoilla on tapana nousta ihan uusiin ulottuvuuksiin, kun pääsee syömään selvästi enemmän.

Tiedän, että alkaa kuulostaa jo vähän liian hyvältä ollakseen totta, kun saa syödä enemmän, rasva palaa ja lihaskin vielä kasvaa, mutta tuleeko jollekin oikeasti yllätyksenä, että miten syödään ja treenataan vaikuttaa melkoisen suuresti kehonkoostumukseen?! Jos joku väittäisikin kaiken tämän olevan jollain jauheella tai pillerillä mahdollista, niin sitten minäkin katsoisin jo kokolailla pitkään.

Toki siinä on isoa yksilöllistä hajontaa, että kuinka paljon mitäkin näistä edellä mainituista ominaisuuksista kenelläkin tapahtuu, koska harjoittelutausta vaikuttaa, ikä vaikuttaa, geneettinen potentiaali eri ominaisuuksiin vaikuttaa jne. Kaikkia kuitenkin voi tapahtua ja siitä tosielämän esimerkkejä tulee vastaan jatkuvasti. Joskin tämän kolikon kääntöpuoli tulee esille siinä, että optimaalisen lopputuloksen eteen pitää sitten ihan oikeasti tehdä töitä kunnolla ja kurinalaisesti. Vähän vaan ja sinne päin ei riitä.

Markku ”Sensei” Tikka
www.ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit

pakkotoistokymppisali