Ihanat naiset & rasvanpoltto

Ihanat naiset & rasvanpoltto

Julkaistu: 11.8.2016


Sanon suoraan: Naisilla rasvanpoltto on paljon haasteellisempaa kuin miehillä. Vähemmän energia-aktiivista lihasmassaa, erilainen hormonaalinen profiili, joka tekee kehosta herkemmän mm. energiatasapainon muutoksille ja enemmän sitä itsepäisempää alavartalorasvaa. Ei ole helppoa, joten ihan mielellään valitsen seisaaltaan virtsaamisen moninkertaisten orgasmien sijaan.

Naisten kohdalla pelataan usein sen verran pienillä marginaaleilla kulutuksessa ja ruokamäärässä, että syömisten siistiminen ei riitä mihinkään, vaan annoskokoja tarvitsee ihan oikeasti rajoittaa ja herkuttelu unohtaa lähes kokonaan. Siinä on eroa, onko dieettiruokavalio 2500kcal vai 1500kcal, mutta kakkupala on kaikille saman +500kcal. Lisäksi annoskokojen rajoittamisesta huolimatta pitää riittävä proteiinin sekä välttämättömien rasvahappojen saanti turvata ja edelleen kovassa liikunnassa tarvitaan myös hiilihydraatteja.

Muutokset vain ruokamäärässä eivät riitä, koska sitäkään määrää ei parane liian alas pudottaa. Joten myös kulutusta pitää saada korkeammalle tasolle eli liikuntaa lisätä. Normaalisti yksilön ratkaisu on lisätä tasaista taaperrusta eli aerobista liikuntaa. Se yksinään ei kuitenkaan oikein toimi, koska aerobinen ei auta säilyttämään lihasmassaa eikä aineenvaihdunnan tasoa, vaan lähinnä kuluttaa energiaa vain sen aikaa mitä lenkki kestää.

Pitää siis tehdä määrällisesti riittävästi, mutta myös tietyntyyppistä liikuntaa. Tarkoittaa käytännössä salitreeniä tms. vastusharjoittelua, mikä ihan oikeasti vaikuttaa lihaskudokseen. Näin saadaan edes se vähäinen energia-aktiivinen kiinteä massa säilymään. Tasasykkeinen aerobinen liikunta kuluttaa energiaa suorituksen aikana, mutta ei auta aineenvaihduntaa pidemmällä tähtäimellä. Kun taas jo pienikin määrä korkean sykkeen kovatehoista intervalliliikunta kohottaa aineenvaihdunnan tasoa useiden tuntien ajaksi. Toisaalta teholiikunta kysyy myös palautumiskapasiteetilta enemmän, mikä ei kalorivajeessa muutenkaan ole parhaimmillaan, joten liika on liikaa tässäkin. Joten naisilla varsinkaan vain näiden kovatehoisempien liikuntamuotojen harrastaminen ei ole hyvä idea, vaan myös sitä vähemmän kuormittavaa tasasykkeistä liikuntaa tulee kuulua kokonaisuuteen.

Käytännössä ratkaisu on kaikkea edellä mainittua sopivissa määrin omiin resursseihin nähden. Ja se missä oma kokemus tai ammattilaisen näkemys tulee tarpeeseen, on juuri koko tämän kauhun tasapainon hallinta. Rajoitetaan ruokamäärää oikealla tavalla. Lisätään liikuntaa oikealla tavalla. Pitää tehdä tarpeeksi, jotta tulosta syntyy. Ei kuitenkaan pidä tehdä liikaa, jotta kroppa ei leikkaa kiinni juuri siitä syystä. Ja kaiken muun lisäksi, jos aineenvaihdunta alkaa tottua olemassa olevaan ja kehitys hidastumaan, niin vielä pitäisi olla varaa kehittää tekemistä johonkin suuntaan. Yritä siinä sitten näyttää samalta kuin photoshopattu kansikuvamalli.

Markku ”Sensei” Tikka
PROTRAINER.FI / FACEBOOK / INSTAGRAM

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit