Pitäkää dieetin kokonaiskuva mielessä

Pitäkää dieetin kokonaiskuva mielessä

Julkaistu: 21.4.2016


Dieettivalmennettavat toisinaan kysyvät siitä, että voisiko tai pitäisikö saada hieman nopeampaa painonpudotusta aikaiseksi, vaikka silläkin hetkellä paino putoaisi jo reipasta tahtia. Perustreenaajalla tuntuu olevan kovasti hakusessa, että mikä nyt sitten on onnistuneen lopputuloksen kannalta sellainen hyvä tai optimaalinen tahti.

Hämmästyttävän usein keskikokoisen melko normaalissa tosin pientä dieettiä kaipaavassa kehonkoostumuksessa olevan tavoitteellisen treenaajan hyvä ja tavoiteltava tahti on keskimäärin noin 500g rasvanpolttoa viikossa. Ja sanoin rasvanpolttoa – vaa’an lukema kun ei siitä aina heti koko totuutta kerro. Jos rasvamassaa on paljon ja/tai omamassa 100kg paikkeilla niin sitten tahti toki voi ja pitääkin olla hieman reippaampi tai toisaalta jos aamupaino on 50kg lukemissa, niin vähän vähempikin voi riittää.

Ai miksikö vain noin 500g viikossa??
Hyvä että kysyitte…

Otetaanpa tilanteeseen sopiva suuntaa-antava esimerkki:
82 kiloinen mieshenkilö on ollut dieetillä 12 viikkoa ja pudottanut jo 8kg, mutta tahti on hieman alkanut hidastua siitä mitä se dieetin alkuun oli ja tällä hetkellä kiristellään keskimäärin -500g viikossa vauhtia. Matkalla on dieettiä kenties jo hieman jouduttu kiristämäänkin. Tavoite on 78kg paino eli vielä -4kg joten tätä tahtia dieetti kestäisi vielä 8 viikkoa. Jos sama tahti vaan pysyy, niin ei syytä kiristää dieettiä, koska kiristämisellä siitä saisi ehkä 2 viikkoa pois vastaavaan painoon päästäkseen, mutta kokonaisuuden kannalta ei ole sen arvoista.

2 viikkoa pois 8 viikosta vaatii -4kg tavoitteeseen päästäkseen -500g/vko sijaan tuloksen -665g/vko. Se on 33% nopeampi rasvanpolttotahti eli vaatisi melko kovankin kiristyksen syömisiin + lisäyksen liikuntaan. Vaivaisen kahden viikon takia?!?

Toisin sanoen vaihtoehdot ovat…
A) kahdeksan viikkoa hyvillä treenitehoilla, hyvällä jaksamisella, hyvällä fiiliksellä, hyvistä asetelmista reverse dieetille ja edelleen harjoitus-/massakaudelle.
B) kuusi viikkoa aivan täyttää paskaa, surkeaa treeniä, ei jaksa mitään, vituttaa koko ajan, helvetillinen nälkä ja dieetin päättyessä hitaampi aineenvaihdunta, herkempää rasvan varastoitumista sekä kaksi viikkoa minkä sai dieetistä pois tuli reverse dieettiin neljänä viikkona lisää.

Kumpi nyt olikaan pitkällä aikavälillä ja kokonaiskehityksen kannalta parempi vaihtoehto??

scales

Oli dieetti missä kohtaa tahansa, niin rasvaa tulee polttaa niin tehokkaasti kuin se on järkevällä tavalla toteutettuna tilanteeseen nähden mahdollista, koska ei dieetin kuulu pidempikään olla kuin tarpeellista. Mutta sitä ei myöskään pidä tehdä kaiken muun kustannuksella, kuten yleisen jaksamisen ja terveyden, treenitehojen ja lihasmassan säilymisen, aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan ylläpidon ym.

Mutta älkää turhaan murehtiko… eihän sitä Senseiksi pääsisikään, jos ei kykenisi näkemään kokonaiskuvaa silloinkin, kun dieetin varsinainen pääsuorittaja näkee vain sen mitä vaaka juuri samana aamuna näyttää.

Markku ”Sensei” Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit