Viinako viisasten juomaa

Viinako viisasten juomaa

Julkaistu: 14.4.2016


Kukaan ei ikinä puhu alkoholin käytöstä liittyen lihasmassan kasvattamiseen… tai voimaharjoitteluun tai kuntosalitreeniin noin yleisesti, joten minäpä päätin siitä nyt muutaman rivin kirjoittaa. Toivottavasti ei tule tässä nyt mitään uuden alkoholilain säädöksiä rikottua, koska en ole oman virkamiesurani päätyttyä erinäisiin lakimuutoksiin enää sen kummemmin perehtynyt.

Tämä ei nyt ole mikään syväluotaava artikkeli solutason mekanismeista, joten todettakoon vain suoraan, että aktiivisesti eli tosissaan ja tuloshakuisesti treenaavalle saliharrastajalle alkoholin käyttö ei tarjoa yhtään mitään hyötyä. Toki erilaisissa tutkimuksissa alkoholin kohtuukäyttö yhdistetään pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin sekä myönteiseen vaikutukseen veren LDL/HDL-suhteessa (ts. kolesteroliin).
Mutta mitäpä luulette millä väestönosalla ne tutkimukset on suoritettu? Väitteeni ei perustu eksaktiin faktatietoon, mutta uskallan väittää, että ei ainakaan aktiivisilla saliharrastajilla. Kohtuukäytettynä liikuntaharrastus ja perusterveelliset ruokailutottumukset ihan jo itsessään tarjoavat nuo samat hyödyt mitkä edellä mainittiin… ja lisäksi paljon muitakin hyötyjä.

Mitä alkoholi sitten elimistössä oikein tekee…
– häiritsee hormonituotantoa
– haittaa proteiinisynteesiä
– hidastaa lihasvaurioiden korjaantumista
– heikentää lihasglykogeenin muodostumista
– alkoholi on diureetti eli se lisää virtsaneritystä enemmän kuin vastaava määrä alkoholitonta nestettä ja näin ollen hidastaa nestetasapainon palauttamista
– lisäksi ylimääräisiä kaloreita siitä saa nopeasti ja helposti ja paljon ilman, että ne laadullisesti kovin kummoisia olisivat

Siinäpä ne oleellisimmat asiat tulivatkin. En itsekään missään nimessä ole absolutisti tai kohtuukäyttöä vastaan, mutta kyllä ne ”hyödyt” rajoittuvat täysin henkisen kuormituksen palautteluun ja mitään suoranaista fyysistä hyötyä ei saliharrastajan tavoitteita silmällä pitäen ole olemassa. Toisaalta taas monikin huipputason urheilija käyttää alkoholia ihan säännöllisesti ja silti tuntuu kovia tuloksia saavan aikaan, joten ei alkoholin käyttö myöskään ole sellainen peikko mitä kaiken tiukkapipoisimmat kukkahattutädit tahtovat asiasta tehdä.

drunk

Vanhana upseerina olen aina ollut sitä mieltä, että joukkoja johdetaan edestä, joten entäpä sitten valmentaja Tikan oma alkoholin käyttö. Dieetillä ja/tai kisadieetillä ihan pyöreä nolla. Aina ollut näin ja on edelleen. Mutta sitten massa- / harjoituskaudella jonkin verran. Nuorempana kun olin vielä intohimoisempi salitreenaaja kuin nykyään meni todella pitkiä aikoja ilman pisaraakaan, mutta se oli sitä aikaa kun lihasta tahkottiin vielä urakalla. Nykyään kun odotettavissa ei enää ole 5kg uutta kiinteää kudosta vuodessa on oma alkoholin käyttöni itse asiassa hieman lisääntynyt.

Edelleen oma käyttöni on tosin harvakseltaan ja vähänlaisesti kerralla. Jos sanoisin, että kerran kuukaudessa niin se on hieman vähättelyä, mutta kaksi kertaa kuukaudessa on ehkä jo hieman yläkanttiin. Joten sanotaan, että 3 viikon välein 2 – 3 annosta kerralla… kaksi jos ostan colan viskin joukkoon tölkissä ja kolme jos ostan sen pullossa.

Liian rajoittavaa elämää koko ajan kaiken aikaa ei jaksa kukaan, vaan kaikki on sallittua kohtuudella, niin karkittelu kuin kaljoittelukin.

Markku Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit