Puutteellista ruokavaliovalmennusta liikkeellä

Puutteellista ruokavaliovalmennusta liikkeellä

Julkaistu: 14.4.2016


Miksi suurin osa muista valmentajista ei laita tekemiinsä ruokavalioihin aterioiden kalorimääriä eikä makroravinnemääriä näkyviin? Minulle tulee jonkun verran muiden valmentajien entisiä asiakkaita valmennukseen, koska he ovat tyytymättömiä edelliseen valmennukseensa… jos sitä nyt sellaiseksi voi hämmästyttävän monessa tapauksessa edes kutsua.

Ketään nyt nimeltä mainitsematta, niin aika luokattomiakin esityksiä tulee vastaan tunnetuilta ja huippuina pidetyiltä valmentajilta. Joko suunnitelmat itsessään ovat suoraan sanoen viallisia tai sitten unohdetaan kokonaan, että valmennuksen kohteena eivät ole grammat ja lihasryhmäjaot, vaan se IHMINEN kenen sinä ollaan tekemisissä. Noh, tämän puheenvuoron pointti ei ole olla huolissaan kuntosaliharjoitteluun ja ravitsemukseen liittyvän valmennuksen tasosta, joten eteenpäin.
Minä tietenkin kysyn aina uudelta valmennettavalta, että miten hän on syönyt viime aikoina ja monta kertaa minulle sitten esitellään sen edellisen valmentajan tekemä ruokavaliosuunnitelma, joka sitten on kohtalainen tai ei ole. Suurimmassa osassa muiden valmentajien ruokavalioita kuitenkin tulee eteen sama puute eli ne eivät sisällä ateriakohtaisia tai edes päiväkohtaisia kalori- tai makroravinnemääriä.

Miksi ei? Onko se salaista tietoa eikä kukaan ole ikinä kertonut minulle, että niitä ei saa sinne laittaa? Ovatko makroravinnetiedot sillä valmentajalla jossain muualla ylhäällä? Aika työläältä kuulostaa, että niitä pitäisi toisesta paikasta samalla katsella, kun sitä ruokavaliota päivittää. Vai tietääkö se valmentaja edes itse mitä ne määrät ovat?

Tärkein pointti, miksi ne siellä pitäisi ilman muuta olla, on että miten ihmeessä valmennettavan pitäisi itse oppia jotain tai pystyä mitenkään edes vähän soveltamaan syömisiään, jos hän ei tiedä mitä syö. Kyllä sitä nyt hyvänen aika pitäisi saada itse tietää mitä sitä oikein syö, jos joku toinen käskee niin syömään!!

Tässä esimerkki yhdestä hiljattain tekemästäni ruokavaliosta miten minä ruokavalioihin kalori- ja makroravinnetiedot merkitsen:

LOUNAS, 615kcal / 37g / 79g / 16g
150g liha / kana / kala (rasva laskettu 10%)
80g riisi / makaroni TAI 370g peruna / bataatti
( 50g ketsuppi / tex mex kastike tms. = n. 40kcal )
Vihersalaattia / juureksia (n.200g)

Sen lisäksi, että ilmoitan ateriakohtaiset ravintosisältötiedot, niin ruokavalion ohjeistukseen kirjaan vielä päiväkohtaiset tiedot sekä kalorikeskiarvon. En aina, mutta toisinaan, jos asia itseäni mietityttää, lasken mukaan jopa energiaprosentit eli mitä minkäkin makroravinteen prosenttiosuus on päivän kokonaisenergiasta.

YHTEENSÄ
TREENIPV: 3210kcal / 222g / 379g / 82g
MUUT PV: 2780kcal / 178g / 323g / 81g
KA = 3030kcal/vrk

Näiden lisäksi ruokavalion ohjeistuksessa kerrotaan, että miten tuo ruokavalion toteuttamiseen vaikuttaa, kun liharuuan rasvaisuus on 10% mukaan laskettu ja mitä kaikkea termi ”vihersalaatti” pitää sisällään sekä muuta asian kannalta oleellista tietoa, jotta ruokavalion toteuttaminen on täsmällisyydestään huolimatta erittäin joustavaa.

einstein_01

Aterian tietenkin voi koostaa monella eri tavalla annetuista vaihtoehdoista eivätkä arvot nyt aivan grammalleen paikkaansa silloin pidä ja lisäksi useimpien aterioiden kohdalla on kerrottu useampi kuin vain yksi tuollainen kokonaisuus, mutta kyllä ne numerot silti hyödyllistä tietoa ovat ja vähintäänkin erittäin vahvasti suuntaa antavista lukemista puhutaan.

Kauniisti pyydän, että arvon valmentajakollegat ryhtykää laskemaan ja merkitsemään ravintosisältöarvot mukaan tekemiinne ruokavalioihin, jotta seuraavan kerran, kun teidän asiakkaanne palveluun tyytymättömänä Sensei Tikan äärimmäisen ammattitaitoiseen ja ihmisläheiseen valmennukseen siirtyy, niin minun ei tarvitse niitä siitä härvellyksestänne laskea. Ja saattaapa niiden ravintosisältölukemien tietämisestä jotain hyötyä sille valmennettavallennekin olla.

Markku Tikka
ProTrainer.fi

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit