Sensei Gym: The making of – Osa 2

Sensei Gym: The making of – Osa 2

Julkaistu: 23.10.2015


Jatketaanpa seikkailuja oman treenisalin perustamisen ihmeelliseen maailmaan. Tehtävä ei tule olemaan helppo, kun rajalliseen tilaan pitää pystyä rakentamaan sali, jossa voidaan monipuolisesti ja tuloksekkaasti harjoittaa voimaa, massaa ja kuntoa… kehonrakennusta sekä voimaharjoittelua. Viimeksi jäätiin siihen, että nostolava isoja kuormia varten sekä riittävästi aidon ruisleivän muotoista rautaa löytyy. Mitä seuraavaksi…

No tietenkin kiiltävää ja kilisevää kromia eli bling bling käsipainoja kilon välein ykkösestä kymppiin. En minä edes tiedä mitä noilla kilon ja parin painoilla tekee, mutta tyhmältähän tuo tötterö näyttää, jos ylimmät tasot huutavat tyhjyyttään. Joku pakettitarjouskin siinä taisi olla, että osta kympit niin saat kiloiset kaupan päälle tai muuta hassun hauskaa. Kaiken kaikkiaan Sensei Gymin käsipainotarjonta tulee kattamaan pienin välityksin koko välin 1kg – 62kg. Mutta palataan noihin isompiin ja välityksien toteuttamiseen myöhemmin, kunhan saadaan ensin kaikki ne paikan päälle. Juuri tällä hetkellä muutama pari puuttuu vielä.

IMG_4359

Ensimmäinen ja tärkein varuste heti tangon sekä painojen jälkeen, mitä mille tahansa salille pitäisi hankkia, on voimateline eli power rack. Kavereiden kesken puhutaan ihan vaan räkistä. Kunnollinen ja tukeva varmistusraudoin varustettu räkki, jossa pystyy turvallisesti tekemään erilaiset kyykyt ja penkkipunnerrukset millaisilla kuormilla tahansa.

IMG_4362

Kyseisestä räkistä löytyy myös irrotettava dippi-teline sekä ”monkey bar” mallin leuanvetotanko, josta saa hyvin otettua kymmenkunta erilaista otetta. Onnistuu myötäote sekä vastaote useammalla eri leveydellä sekä kaksi eri leveyttä hammer-otetta (ns. neutraali ote) ja lisäksi on vielä 45° kulmassa oleva välimallin otemahdollisuus. Huonekorkeuskin riittää sopivasti, kun nostolavasta ja korkeasta räkistä huolimatta ei kolise pää loisteputkiin vaikka vetää rintakehän kiinni tankoon. Räkkiin kun lisätään levytanko sekä säädettävä penkki… ja seinälle Arnoldin kuva… niin voidaan alkaa kyseistä tilaa jo oikein kuntosaliksi kutsumaan.

IMG_4366

Koska kyseessä on pro-tason sali, jossa täytyy pystyä hyödyntämään huippujen metodeita, on oltava mahdollisuus myös kontrasti-metodiin. Tarkoittaa siis liikeradan aikana muuttuvaa vastusta, mikä käytännössä toteutetaan vastuskumeilla sekä ketjujen käytöllä. En nyt ala kyseistä konseptia tässä yhteydessä sen enempää selittämään. Varsinkaan ketjuja ei kovin monelta salilta löydy, vaikka niillä on omat vahvuutensa vastuskumeihin nähden. Syy tähän lienee, että nehän ovat kovaa treeniä, hieman työläämmät käyttää ja pitävät jonkin verran ääntä, jolloin mielensä pahoittajat pahoittavat mielensä. Mutta ei täällä… Sensein salilla suorastaan rohkaistaan kovaan treeniin ja ketjujakin löytyy noin 100kg, joten eivät ole heti kesken loppumassa.

kontrastimetodi

Jos vain yksi lihasryhmä pitäisi valita, minkä monipuoliseen treenaamiseen laitteet / koneet ovat oleellisemmassa roolissa kuin minkään toisen lihasryhmän kohdalla, niin se lihasryhmä on jalat. Pelkästään vapailla painoilla ei saada aikaiseksi pitkässä juoksussa sellaisia jalkatreenejä, että alavartalon lihasmassa saadaan maksimoitua. Hyvää tulosta kyllä voidaan saada, mutta täällä ei tyydytä vähempään kuin oman geneettisen potentiaalin täydelliseen hyödyntämiseen. Koneet mahdollistavat keskivartalon voiman pois saamisen yhtälöstä, koska se ei kanna kenelläkään niin pitkälle kuin mitä jalat kestävät kuritusta.

IMG_4394

Moninivelliikkeistä on taas kerran hyvä aloittaa eli kyseessä on hack-kyykky / jalkaprässi yhdistelmä. Lisäksi kyseisestä laitteesta löytyy erilliset paikat jalkaterille, joiden avulla pystyy treenaamaan pohkeet prässissä istuen. Tietenkin tuossa saadaan treenattua pohjenousut myös seisten, kuten melkein missä tahansa hack-kyykkylaitteessa… eli lankku päkiöiden alle, naama kiinni selkänojaan ja saa suorittaa.

hack-prässi

Yleensä tällaisissa monitoimilaitteissa osa liikemalleista toimii hyvin ja osa sitten ei niin kovin hyvin. Kyseisen valmistajan kunniaksi mainittakoon, että tässä hack / prässi / pohje koneessa kaikki toimivat loistavasti. Muutaman käyttökerran perusteella ei mitään valittamista… ei outoja liikeratoja, ei hassuja asentoja, ei vääriä voimakäyriä, ei mitään ihmeellistä, vain laadukasta treeniä.

IMG_4382

To be continued…

Laitan jakoon jos tykkäsit!Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email

Sensein uutiskirje

Tilaa ilmainen uutiskirje, niin saat kätevästi tiedon uusista blogi-kirjoituksista, nettiartikkeleista ym. oleellisesta mediasisällöstä ja informaatiosta suoraan sähköpostiisi noin pari kertaa kuukaudessa. Uutiskirjeen tilaaminen ei velvoita mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Yhteistyökumppanit